2024

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Het Bosmans Kwartet bestaat uit vier enthousiaste, jonge musici die niets leuker vinden dan met elkaar muziek maken. De vier hebben een grote gemeenschappelijke liefde voor kamermuziek en zijn binnen de vorm op zoek naar vrijheid en expressie. Het kwartet heeft masterclasses en lessen gehad van musici van het Dudok Kwartet en het Busch Trio.

Henriëtte Bosmans was een belangrijke Nederlandse componiste en pianiste, geboren in Amsterdam (1895). Ze trad op als concertpianiste door heel Europa met verschillende orkesten, waaronder het Concertgebouw Orkest. Ook was zij zeer actief als kamermusicus, zo heeft zij vaak gespeeld in de Kleine Zaal van het Concertgebouw. Omdat haar moeder joods was, werd ze tijdens de Duitse overheersing van de Tweede Wereldoorlog in de gaten gehouden, wat in 1942 resulteerde in een onderbreking van haar carrière als concertpianiste. Wel bleef ze componeren en heeft ze haar werk na de oorlog alsnog gepubliceerd. In de laatste jaren van haar leven werd ze ziek en stopte ze met optreden.
Desondanks componeerde ze in die tijd liederen voor haar vriendin Noémie Perugia, die worden gezien als de beste liederen uit die tijd. Ze werd in 1951 uitgeroepen tot ridder in de Orde van Oranje Nassau. In 1952 overleed Bosmans in Amsterdam. In 1927 schreef zij een prachtig strijkkwartet, wat een grote inspiratie is voor het Bosmans Kwartet.

Bosmans poster

Zoey Dor (2006, Amsterdam) begon op haar derde met viool spelen, maar na de cellosonates van Brahms te hebben gehoord wilde ze alleen nog maar een cello. Op haar achtste kreeg zij haar eerste cello als verjaardagscadeau. Zoey kreeg les van Like en Yke Viersen. Sinds 2021 studeert ze bij Karlien Bartels aan de Jong talentopleiding van het ArtEZ Conservatorium.
Zoey heeft lessen en masterclasses gekregen van onder anderen Quirine Viersen, Florent Maigrot en Gregor Horsch. Ze is aanvoerder in het Nederlands Jeugd Strijkorkest dat onlangs de eerste prijs won op het internationale Summa Cum Laude festival in Wenen. In 2023 won Zoey de eerste prijs op het Britten Celloconcours als jongste in haar categorie en speelde ze in de Spiegelzaal voor Radio 4.

Ruben Ide (2004, Gent) begon op 5-jarige leeftijd met viool bij zijn vader, Hendrik Ide, en later ook bij zijn grootvader Rogier Ide. Vanaf juli 2018 volgde hij les in de Jong Talentklas Amsterdam bij Coosje Wijzenbeek. Ruben maakte daar ook deel uit van het strijkersensemble Fancy Fiddlers. Sinds 2021 studeert hij bij Vera Beths (conservatorium van Amsterdam), waar hij in 2022 ook zijn bachelor begon. De afgelopen jaren heeft hij masterclasses gekregen van onder anderen Nadia Wijzenbeek, Maria Milstein, Marc Danel en Alexei Moshkov. In juni 2020 behaalde Ruben de tweede prijs in het Britten Concours te Zwolle, in 2022 won hij datzelfde concours.

Jessica Lukken (2005) begon met vioolspelen toen ze 7 jaar was op de toenmalige muziekschool in Oisterwijk. Op 10-jarige leeftijd werd ze toegelaten tot de Jong Talentklas van het Conservatorium van Tilburg en in 2020 studeerde ze verder bij Maria Milstein aan het Conservatorium van Amsterdam (Sweelinck Academie). Vanaf 2023 volgt ze de bachelor opleiding aan het Conservatorium van Amsterdam in de klas van Maria Milstein en Ilya Grubert. Ze volgde verschillende masterclasses, onder anderen bij Peter Brunt, Moshe Hammer, Ilona Sie Dhian Ho, Chris Duindam, Quirine Scheffers, Joe Puglia en Mathieu van Bellen. Naast het geven van concerten neemt ze graag deel aan nationale en internationale concoursen, waarbij ze verschillende eerste prijzen heeft gewonnen. Jessica speelt op een Melegari viool uit 1873 (Turijn), haar ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Sjoerd Versteegh (2003) is een echte oer-altviolist. Zijn muzikale reis begon op zevenjarige leeftijd met de viool, maar hij koesterde destijds al een diepe wens om de altviool te omarmen. Twee jaar later werd zijn droom werkelijkheid, en vanaf dat moment groeide zijn liefde voor dit instrument alleen maar. De passie voor kamermuziek werd hem als het ware met de paplepel ingegoten, dankzij het familiestrijkkwartet met zijn ouders en zus. Sjoerd heeft zijn muzikale vaardigheden ontwikkeld bij Sofie van der Schalie en sinds 2022 studeert hij aan het Conservatorium van Amsterdam bij Marjolein Dispa. In datzelfde jaar begon hij met de vooropleiding en ging vervolgens door naar de bacheloropleiding. Net als Zoey is Sjoerd aanvoerder in het Nederlands Jeugd Strijkorkest en viel in 2021 in de prijzen bij een nationaal altvioolconcours.

Contact

Stichting Scaldis
Kamermuziek Festival

Leeuwerikstraat 20
4561 KM Hulst
scaldisinfomail

 ANBI status

Zeeuws-Vlaanderen's

 Scaldis kleur

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save