10e Jaargang

2013 - 2023

Het Scaldis Kamermuziek Festival kiest voor speciale locaties

Het Pinksterweekend 2023 wordt speciaal. Zeven internationaal bekende musici komen naar Zeeuws-Vlaanderen om drie concerten te verzorgen in speciale locaties.
Het Scaldis kamermuziek Festival viert een jubileum. Tien jaar geleden startte Mathieu van Bellen met zijn Festival. Voor de muziekliefhebbers wordt het een feestelijk weekend vol mooie muziek.

Het Slotconcert beroert de gevoelige snaar

Maandagmiddag 29 mei zorgen de zeven musici ervoor dat het jubileum van het Scaldis Kamermuziek een bekroning krijgt. Het slotconcert is (ook traditiegetrouw) in het bekende cultuurpodium Porgy en Bess in Terneuzen.
Elke Zeeuws-Vlaming kent de geschiedenis van Porgy en Bess, en dan bedoel ik niet de opera, maar de stichter van deze locatie Frank Koulen. In zijn café vonden concerten plaats die door beroemde jazzmusici werden verzorgd. Na de jazz volgden blues en rockoptredens en nog later literatuur, roots en klassieke muziek. Maja Lemmen werd de manager van Porgy na de dood van Frank. Zij werd bijgestaan door Hanna Zuiderbaan en Hans Zuiderbaan was jarenlang de voorzitter van de Stichting Porgy en Bess. Twee puike gastvrouwen en in Porgy worden veel werkzaamheden verricht door vrijwilligers. Mathieu van Bellen verzorgde zijn eerste openbare solorecital in Porgy en Bess.

Busch trio

Mathieu van Bellen artistiek leider
Musici: Maria Milstein viool, Mathieu van Bellen viool, Ori Epstein cello, Omri Epstein piano (Busch Trio pianotrio), Noga Shaham altviool, Naomi Shaham contrabas, Nicolas van Poucke piano

Het eerste werk is nog een verrassing. Maar daarna wordt de gevoelige snaar geraakt. Het Strijkkwintet van Dvorak wordt gespeeld door Maria Milstein viool, Mathieu van Bellen viool, Noga Shaham altviool, Ori Epstein cello en Naomi Shaham contrabas.
Een strijkkwintet, waarin de invloed van Wagner te horen is, vol passie en contrasten.
De afsluiter: het Forellenkwintet van Schubert wordt gespeeld door het Busch Trio, Noga Shaham altviool en Naomi Shaham contrabas.
Dit kwintet met in deel 4 de prachtige variaties op het thema van het lied Die Forelle. Haal het beeld voor ogen van een helle beek met een snel zwemmende forel. Fris vrolijk. Maar er staat een man te vissen die denkt, ik vang dat beestje niet zolang het water helder is. Hij maakt het water troebel en de uitslag zal niemand verbazen.
Schubert zelf heeft de uitvoering van dit meesterwerk nooit gehoord. De Zeeuws-Vlaming kan het nu horen in een super bezetting, Mis het niet.

Programma Scaldis in Porgy gewijzigd

Het slotconcert van het Scaldis Kamermuziek Festival 2023 is licht gewijzigd.
Op het programma staan nu twee bijzonder mooie pianokwintetten uit de Romantiek.
Voor de pauze wordt het Pianokwintet in Es op. 44 van Schumann gespeeld. Het is het eerste grote meesterwerk dat in de Romantiek voor de combinatie piano, eerste en tweede viool, altviool en cello, is geschreven.Schumann schreef het in 1842 en droeg het werk op aan zijn vrouw Clara Schumann-Wieck. De première met Clara achter de piano was een succes. Wagner was  enthousiast. In het eerste deel heeft Schumann een aria van Bach geciteerd en het tweede deel is een treurmars waarin Schumann hulde brengt aan Van Beethoven en Schubert. Na het levendige, vrolijke Scherzo volgt het slotdeel vol prachtige melodieën.
 
Ori EpsteinOri Epstein. Foto: Jon Slabbekoorn.

Na de pauze wordt Het Forellenkwintet van Schubert gespeeld. Hierin krijgen de cello en de contrabas een belangrijke rol.
Maandag 29 mei in Porgy en Bess Terneuzen, aanvang 15.00 uur. Er zijn nog slechts enkele kaarten beschikbaar.

Locatie: Porgy & Bess
Adres: Noordstraat 52, 4531 GJ Terneuzen
Aanvang: 15.00 uur

Klik hier om toegangskaarten te bestellen

Contact

Stichting Scaldis
Kamermuziek Festival

Clausstraat 18
4561 JD Hulst
scaldisinfomail

 ANBI status

Zeeuws-Vlaanderen's

 Scaldis kleur

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save