2024

‘Jonge mensen luisteren niet naar klassieke muziek’. Een zin die vaak ten onrechte uitgesproken wordt. ‘Wat de boer niet kent, eet hij niet’, zou je ook kunnen zeggen. Om verfijnd eten te nuttigen moet je nieuwe gerechten voorgeschoteld krijgen. Welnu, als je klassieke muziek wilt leren kennen en appreciëren is het Scaldis Kamermuziek Festival een geschikt proeflokaal.
Muzikaal leider en oprichter Mathieu van Bellen liet tijdens de afgelopen festivals een aantal jonge talenten spelen die nu internationaal furore maken. Dit beantwoordt helemaal aan het doel waarvoor hij het heeft opgezet. Maar hij wil ook jeugdigen enthousiast maken voor zijn Festival.
Dit jaar, is het tien jaar geleden dat hij het Festival organiseerde. In het programma zat er een mooi educatief programma voor de basisschoolleerlingen en er waren schoolconcerten en masterclasses.

Masterclass Maria Milstein FOTO Jon SlabbekoornFoto: John Slabbekoorn

Dit jaar hing het festival even aan een zijden draadje. De vader van Mathieu, Hans van Bellen, de stuwende organisator van het festival, heeft een medisch lastig jaar achter de rug. Er is hard gewerkt om het evenement toch te laten doorgaan, omdat Mathieu het jubileum wil gebruiken om Scaldis een nieuwe doorstart te geven en ook plannen wil uitwerken voor de toekomst. Hij is ervan overtuigd dat dit zal lukken omdat hij weet dat hij kan rekenen op de musici die al eens optraden in het festival.
,,Voldoende inspiratie en motivatie om door te gaan. In de toekomst willen we ook inzetten op educatie van jonge mensen. We gaan weer vele schoolconcerten geven, waarin musici op basisscholen de klassieke muziek, en het plezier in muziek maken, willen overbrengen. En we willen jonge talenten weer betrekken bij het festival en hen begeleiden naar een mooie muzikale toekomst. We hopen hiermee de interesse en het bijwonen van concerten bij jonge mensen aan te wakkeren. Een kamermuziekfestival is daar best geschikt voor, en dan vooral in Zeeland,’’ vertelt Mathieu.
,,Scaldis heeft bewust gekozen voor kleine locaties, die zijn persoonlijker en intiemer. Dit jaar zijn dat een café in Emmadorp, een klein historisch kerkje in Kloosterzande en een jazzcafé in Terneuzen. Locaties met een lage drempel, maar de uitvoering wordt wel verzorgd door musici die over de hele wereld op de belangrijkste podia spelen, kwaliteit is dus gegarandeerd. De musici voelen zich relaxed, maar willen ook presteren. Musiceren is topsport. Ook musici willen niet voor elkaar onderdoen, er hangt altijd een sfeer van gezonde concurrentie. Dit jaar, een jubileum in compacte vorm. In de komende jaren hopelijk weer wat uitgebreider. Scaldis gaat voor de toekomst! En de jeugd bezit ook de toekomst. Kom gewoon eens luisteren!’’

Meer nieuws volgt spoedig.

Contact

Stichting Scaldis
Kamermuziek Festival

Leeuwerikstraat 20
4561 KM Hulst
scaldisinfomail

 ANBI status

Zeeuws-Vlaanderen's

 Scaldis kleur

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save