2024

Jeanette Vergouwen

Voor de eerste keer speelt contrabassist Naomi Shaham (1997) in het Scaldis Festival. Voor haar was James Oesi te gast. Het instrument speelt tot de verbeelding. Het grote strijkinstrument dat van die heerlijke donkere tonen kan voortbrengen. Denk maar aan de Olifant uit ‘Het Carnaval der dieren’ van Saint-Saëns en de geweldige ondersteuning als basso continuo instrument in de muziek van Bach. Als je een beschrijving vol humor wil lezen hierover, is de novelle ‘De Contrabas’ van Patrick Süskind een aanrader. Het gaat over een contrabassist die vertelt over de rol van het instrument in zijn leven en in de muziek. Er is een toneelstuk van gemaakt.

Hij ziet zijn instrument als het zwarte schaap tussen de strijkers, hij vindt zijn instrument groot, log, onhandig, zwaar, lomp en lelijk. Hij zegt zelfs: ‘het is een gedrocht, een ramp en het heeft een onmogelijk karakter.’ Hij heeft een haat-liefde verhouding met zijn contrabas. Tijdens het Scaldis Festival zal de bezoeker ontdekken dat het instrument zoveel meer kan dan ondersteunen en begeleiden. En vooral een bassist als Naomi Shaham zal duidelijk maken hoe belangrijk de klankkleur is, zoals bijvoorbeeld in het Forellen Kwintet van Schubert waarin de contrabas iets extra’s toevoegt. Het versterkt de melodische lijn en zorgt vooral voor een vollere harmonische klank.

Naomi
Naomi Shaham studeerde contrabas bij Olivier Thiery aan het Conservatorium van Amsterdam. Daarvoor studeerde ze bij Nir Comforty, lid van het Israel Philharmonic Orchestra, aan de Buchmann-Mehta School of Music in Tel Aviv. Zij won verschillende prijzen. Zij speelde in verschillende orkesten als eerste contrabassist en werd in 2021 aangesteld als solobassist in het Gewandhausorchester in Leipzig. Naast haar orkestactiviteiten als orkestmusicus treedt Naomi op als kamermusicus en eind vorig jaar is zij aangesteld als hoofdvakdocente contrabas bij het departement Klassiek, naast haar oud-leraar Olivier Thiery aan het Conservatorium van Amsterdam.
Zij werkt al enige tijd samen met Mathieu en Maria in de Muziekhaven in Zaandam. Het paradijs voor talentvolle musici.

Nu eindelijk in Zeeuws-Vlaanderen, hopelijk blijft het niet bij één keer.

Contact

Stichting Scaldis
Kamermuziek Festival

Leeuwerikstraat 20
4561 KM Hulst
scaldisinfomail

 ANBI status

Zeeuws-Vlaanderen's

 Scaldis kleur

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save