2024

Jeanette Vergouwen

Ook Noga Shaham, de jongere zus van Naomi (bassist), is voor de eerste keer aanwezig tijdens het Scaldis kamermuziek Festival 2023.

Zij is altviolist, maar speelt ook viool. De altviool is ongeveer 20 procent groter dan de viool en heeft een meer volle, gesluierde klank, minder sprankelend en daarom als solo-instrument minder virtuoos. Dat wordt in studieboeken gesuggereerd. Persoonlijk zie ik dat anders. Het is zeker niet de opvuller tussen de viool en cello. Net als bij een vierstemmig koor is de alt heel belangrijk voor de klankkleur. Haal de alten tussen de sopranen, tenoren en bassen er maar eens tussenuit en je hoort een vrij kale koorklank. Harmonisch valt er dus een hiaat als de alt ontbreekt. Het is de alt die zorgt voor de fluwelen klank. Je zou de altviool dus de honingklank bij de strijkers kunnen noemen.

In het concert in Kloosterzande zal het belang van de altviool duidelijk uitkomen in het Pianokwartet van Brahms. Hij schreef zijn verdriet, om zijn onbeantwoorde liefde voor Clara Schumann, van zich af in dit werk, dat beklemmend klinkt en een pijnlijke intensiteit bezit.

Noga
Altvioliste en violiste Noga Shaham (2001) is geboren in Israël. Zij studeerde aan het conservatorium in Tel Aviv en momenteel bij Nora Chastain in Berlijn. Zij won de tweede prijs op het Cecil Aronowitz International Altvioolconcours 2021. Zij treedt op als solo-violist en – altviolist met verschillende orkesten in Israël en Europa. Sinds 2021 maakt ze deel uit van het Verbier Festival Orchestra. In de Israëlische Knesset speelde ze met Itzhak Perlman tijdens de Genesis Awards-ceremonie. Noga Shaham was ook te gast op het Crans-Montana Classics Festival in Zwitserland en het Kfar Bloom Spring Festival in Israël.
Zij nam deel aan diverse andere programma’s zoals de National Arts Canada Masterclasses, het Heifetz International Music Institute, het Perlman Music Program en de Rheinau Youth Classics Masterclasses. Haar deelname aan masterclasses bij Itzhak Perlman, Murray Perahia, Menahem Pressler, Kim Kashkashian e.a. bleef niet onopgemerkt. Zij is nog jong, maar heeft al een plaats op hoog niveau ingenomen in de muziekwereld. Zal zij, als veelbelovend talent, zoals eerdere deelnemers aan het Scaldis Festival, het wereldpodium gaan veroveren? We hopen het voor haar en rekenen erop dat zij ook terugkeert naar het Festival van wereldklasse in Zeeuws-Vlaanderen.

Contact

Stichting Scaldis
Kamermuziek Festival

Leeuwerikstraat 20
4561 KM Hulst
scaldisinfomail

 ANBI status

Zeeuws-Vlaanderen's

 Scaldis kleur

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save