Jeanette Vergouwen-de Caluwe
Het Bosmans kwartet bestaat uit vier jonge musici tussen de 18 en 21 jaar. Zij studeren aan het conservatorium in Amsterdam bij Maria Milstein en worden als kwartet gecoacht door Mathieu van Bellen. Mathieu en Maria zijn in Zeeuws-Vlaanderen bekend omdat zij de stuwende krachten zijn van het Scaldis Kamermuziekfestival dat op 28, 29 en 30 juni 2024 voor de elfde keer zal plaatsvinden.
Het recital door het Bosmans Kwartet: Jessica Lukken en Ruben Ide (violen), Sjoerd Versteegh (altviool) en Zoey Dor (cello), kreeg de titel Young Scaldis en ‘de jonkies’ bewezen dat ze uit het goede muziekhout gesneden zijn en dat ze heel goed op elkaar zijn afgestemd.
Wat een verrassing om jonge mensen zo enthousiast te horen musiceren. Ze blonken uit door mooi samenspel en een eensgezinde visie op modern/impressionistische- en romantische muziekwerken. Deze vier musici werken pas sinds zomer 2023 samen en werken nu aan hun strijkkwartetrepertoire.
Het recital dat, i.s.m. Cine Live Scheldemond, in de bioscoopzaal van de Koning van Engeland in Hulst zaterdag 24 februari werd verzorgd, begon met het Strijkkwartet voor 2 violen, altviool en cello van Henriëtte Bosmans (1895-1952). Deze pianiste/componiste ontwikkelde een geheel eigen stijl, zij hield van de muziek van Debussy, maar ook van de composities van Pijper. Haar muziek zit vol onverwachte wendingen, zoals het wisselen van toonaard en het gebruik van complexe harmonieën. In het Allegro molto moderato klonken abrupte overgangen en werden de afwisseling van tempo’s en frasering extra in de verf gezet.
Het sombere Lento met een elegisch treurend karakter kwam tragisch en pakkend over en in het slotdeel Allegro molto met een snel en vinnig gebracht tempo, kwam in het langzamere middendeel de emotioneel geladen ‘dialoog’ tussen cello en de andere strijkers sterk over.
Der Tod und das Mädchen D810 (Strijkkwartet nr. 14) is gebaseerd op het lied dat Franz Schubert (1797-1828) eerder schreef. Het Bosmans kwartet zette een heftige emotionele interpretatie neer. In het Allegro klonk het noodlot signaal als een klok en contrasteerde extra met het lyrische tweede thema. De sfeer van de Dood werd somber ingekleurd en de muziek sneed door de ziel. Hoe verfijnd en vol gevoel werd het Andante con moto gespeeld. Het thema, waarin de Dood het meisje uitnodigt om met hem mee te gaan, zit boordevol emotie en in de vijf variaties kwamen de dramatiek, de opwinding, het verdriet en berusting goed uit.
Door de integere en vooral intense interpretatie overtuigden deze musici door een fris en jeugdig inlevingsvermogen. Het Scherzo met een mooi sprankelend en contrasterend Trio kwam over als een snelle galop.
Het Presto vol energie, sterk ritmisch en een luguber somber einde werd met dynamiek en diep muzikaal gevoel gespeeld. Zo jong nog en nu al zo’n knap ensemblespel, chapeau. Het was echt genieten. Het recital werd aangekondigd als een concert vol licht, warmte en troost in barre tijden. Ik zou eraan willen toevoegen. Dit recital bewees dat de toekomst van Scaldis verzekerd is met zulke muzikale jonge talenten. Ze bewezen met knap samenspel en een diep gevoel voor dynamiek en emotie, waardevolle verdedigers van de muziek te zijn. Deze musici verdienen het, via muziekfondsen gebruik te kunnen maken, van betere waardevolle instrumenten.