Classic Express

Een belangrijk aspect van het Scaldis Kamermuziek Festival is kinderen kennis te laten maken met de klassieke muziek. Al vanaf de eerste editie werkt het festival daarvoor samen met het Prinses Christina Concours, o.a. door de Classic Express in te zetten. In deze mobiele concertzaal brengen jonge prijswinnaars van het concours een interactief programma voor kinderen uit het basis en speciaal onderwijs.

classicexpress

De Classic Express: een rijdende concertzaal

De Classic Express is een enorme trailer die kan uitschuiven tot een concertzaal met ruimte voor ongeveer 35 kinderen. Binnen staan zitjes voor de kinderen en er is een klein podium waar de muzikanten en de presentator kunnen plaatsnemen. Hier staat ook een vleugel.
De sfeer in de Classic Express is die van een andere wereld. De kinderen betreden een lichte en rustige ruimte: het is nu tijd voor even iets heel anders, het is tijd voor mooie muziek. Met speciale lichten en videobeelden zal de werking van de muziek worden versterkt. Alle klank en geluid in de rijdende concertzaal wordt gereguleerd met een elektro-akoestisch systeem, dat zelfs de akoestiek van het Amsterdamse Concertgebouw kan nabootsen.

Voor het Concert

In een voorbereidende les worden de kinderen op school alvast nieuwsgierig gemaakt naar hun bezoek aan de Classic Express, misschien wel het allereerste klassieke concert in hun leven…

Het Prinses Christina Concours biedt lesmateriaal ter voorbereiding op het concert. De school krijgt een dvd toegestuurd met een korte voorbereidingsfilm. In ‘Muziek? Gewoon doen!’ komen kinderen aan het woord die al een muziekinstrument bespelen.
Verder hebben jonge componisten in opdracht van het Prinses Christina Concours speciale composities geschreven die in de Classic Express kunnen worden uitgevoerd door de basisschoolleerlingen zelf. Hierbij valt te denken aan stukken met zang of slagwerk. De compositie wordt al voor het concert geoefend in de klas.

Aan boord

Aan boord van de Classic Express spelen prijswinnaars van het Prinses Christina Concours, jonge helden (al vanaf 12 jaar!) waarmee ieder kind zich wil identificeren. Een jonge, speciaal opgeleide presentator betrekt de basisschoolleerlingen bij het concert.

Tijdens het concert luisteren de kinderen naar muziek en kunnen ze praten met de muzikanten. Bovendien zullen de muzikanten ook samen met de leerlingen muziek maken! De speciale compositie die in de klas is geoefend zal in de Classic Express worden uitgevoerd.

Over het Prinses Christina Concours en de Classic Express

De Classic Express is een initiatief van het Prinses Christina Concours.

Het Prinses Christina Concours wil dat alle kinderen en jongeren in Nederland kennismaken met muziek. Daarbij wil het Prinses Christina Concours dat kinderen en jongeren worden gestimuleerd en ondersteund om hun muzikale talenten zo ver mogelijk te ontwikkelen.

Concoursen
Het Prinses Christina Concours realiseert al meer dan veertig jaar concoursen voor muzikale jongeren. Jaarlijks telt het Prinses Christina Concours voor klassieke muziek ongeveer 500 deelnemers. Zij ontmoeten en inspireren elkaar tijdens regionale voorronden die plaatsvinden op zes locaties in het land. Ook zijn er edities van het Prinses Christina Concours voor jonge componisten en jazzmuzikanten. Recent werd het Prinses Christina Junior Concours aan de concoursen toegevoegd. Kinderen kunnen meedoen aan dit online concours met een filmpje van een eigen optreden op YouTube.

Concerten en coaching
Deelnemers aan de concoursen maken kans op mooie prijzen, zoals optredens, workshops en cursussen. Bij het toekennen van deze prijzen wordt zorgvuldig gekeken naar de ontwikkelingsfase van de prijswinnaar. Na het concours worden prijswinnaars uitgebreid begeleid. Het Prinses Christina Concours adviseert prijswinnaars en biedt masterclasses. Bovendien worden elk jaar ongeveer 2000 podiumbeurten georganiseerd waarmee de prijswinnaars podiumervaring opdoen. Het Prinses Christina Concours onderhoudt een uitgebreid netwerk, waardoor prijswinnaars kunnen optreden in verschillende concertzalen en op bekende podia en festivals. Daarnaast worden er geregeld concertreizen naar het buitenland georganiseerd.

Educatie
Het Prinses Christina Concours vindt het ook belangrijk dat nieuwe generaties kennismaken met muziek. Daarom werden de afgelopen jaren met succes breed toegankelijke, educatieve projecten geïnitieerd. Met Kies je instrument, een gratis magazine voor achtjarigen, de aanvullende website www.kiesjeinstrument.nl en de online muzieklessen op www.benniebriljant.nl bereikt het Prinses Christina Concours tienduizenden basisschoolleerlingen in het hele land. Sinds 2007 rijdt het Prinses Christina Concours door Nederland met de Classic Express. Aan boord van deze rijdende concertzaal geven prijswinnaars concerten voor basisschoolleerlingen. Al meer dan 70.000 kinderen hebben in de Classic Express kunnen genieten van concerten door jong talent. Tegelijkertijd leren onze prijswinnaars zich te presenteren aan een jong en uiterst kritisch concertpubliek, misschien wel de toekomstige deelnemers van onze concoursen.

Kijk voor meer informatie op www.christinaconcours.nl.

Schoolconcerten

Daarnaast verzorgen musici van het festival concerten en workshops op de scholen in heel Zeeuws Vlaanderen. Zo weet het festival ieder jaar meer dan 1000 scholieren te bereiken. De coördinatie van het schooltraject verloopt in samenwerking met Stichting Cultuureducatie Zeeuws Vlaanderen.

Het Leerorkest

Dit is het door koningin Máxima ondersteunde initiatief voor de inzameling van muziekinstrumenten: www.leerorkest.nl

Het Scaldis Kamermuziek Festival zamelt instrumenten in die ter beschikking worden gesteld aan dit instrumentendepot. Hebt u nog een instrument dat niet wordt gebruikt? Meld het aan via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.! Wij halen het graag bij u op.

Bij alle concerten van het festival is er de mogelijkheid om niet gebruikte muziekinstrumenten in te leveren. Ook is er een aantal vaste adressen waar het hele jaar door kan worden ingeleverd. De verzamelde instrumenten worden door het festival dan weer worden doorgegeven aan deze landelijke organisatie. Alles met het doel om kinderen in de gelegenheid te stellen om een muziekinstrument te bespelen.Het Scaldis Kamermuziek Festival zamelt instrumenten in die ter beschikking worden gesteld aan dit instrumentendepot. Hebt u nog een instrument dat niet wordt gebruikt? Meld het aan via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.! Wij halen het graag bij u op.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Contact

Stichting Scaldis
Kamermuziek Festival

Leeuwerikstraat 20
4561 KM Hulst
+31 (0)6 14 99 89 03
info@scaldisfestival.nl

 ANBI status

IBAN NL23RABO0150071930
BTW nummer: 853645759B01
KVK nummer: 59791594

Laatste nieuwsbrief
Abonneren nieuwsbrief

Zeeuws-Vlaanderen's

 Scaldis kleur

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save